De back-up buiten de deur

  Rik Boelhouwer
  15 januari 2019

  Als iets duidelijk is geworden in 2018, is dat informatiebeveiliging een van de belangrijkste punten binnen ICT is. 2019 zal daarin niet veel verschillen. Sterker nog, ik denk dat het dit jaar nog veel meer om beveiliging gaat draaien, zowel aan de voorkant maar zeker ook aan de achterkant, tot aan de back-up toe.

  In 2018 kwamen er regelmatig berichten voorbij van ransomware aanvallen die zich specifiek op back-up systemen van bedrijven richtten. Want een systeem (tijdelijk) platleggen is vervelend, maar de waarde voor cybercriminelen ligt toch in de data, die vaak in de back-ups zit. Het was dus wachten totdat ook daarop gerichte aanvallen werden geplaatst. Bij veel organisaties zien we dat de back-up in hetzelfde netwerk staat als de rest van het bedrijf. Dit maakt het voor criminelen een stuk eenvoudiger om bij de back-up te komen. Het wordt dus tijd dat we gaan nadenken over een nieuwe manier van het opslaan van deze informatie.

  Offline back-ups zullen in onze ogen een steeds grotere rol gaan krijgen, evenals off-premise back-ups. Met speciale beveiligde software en beveiligde VPN-verbindingen kunnen medewerkers dan toegang krijgen. Omdat de back-up volledig van de buitenwereld is afgesloten, kunnen criminelen er simpelweg geen toegang krijgen.

  Het jaar van de beveiliging

  Voor ICT Service Groep wordt 2019 het jaar van de beveiliging. Samen met onze klanten gaan we kijken hoe we hun back-ups zo goed mogelijk tegen ransomware aanvallen kunnen beschermen. Zoals hierboven al gezegd, zullen offline en off-premise back-up systemen steeds belangrijker worden. Daarop gaan we in deze blogs nog regelmatig terugkomen.

  Dat betekent overigens niet dat we de voorkant vergeten, dit jaar. Daar blijven we ons natuurlijk ook in ontwikkelen, om alle systemen van onze klanten zo veilig mogelijk te maken. We blijven voor beveiligde verbindingen en werkplekken, onder meer door ons nieuwe aanbod van Fortinet producten. Ook daar vertel ik later graag meer over.

  Laten we er in 2019 samen aan werken om al onze bedrijfssystemen zo veilig en efficiƫnt mogelijk te maken.

  Rik Boelhouwer

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief