Zoals een beter milieu bij jezelf begint, begint ook veilig en verstandig online werken bij jezelf. Daarom nog maar eens de basisprincipes van veilig en verstandig werken op een rij.
Beveilig je netwerk
Laten we bij het begin beginnen. De infrastructuur waarmee je werkt moet natuurlijk veilig zijn. Om dat voor elkaar te krijgen zijn een aantal zaken van levensbelang.
– begin met een firewall voor je netwerk. Het klinkt heel logisch, maar een verkeerd ingestelde firewall kan je veel schade opleveren.
– Gebruik live web-protectie. Hiermee voorkom je dat werknemers op sites komen die erom bekend staan dat ze vol met virussen zitten. Denk bijvoorbeeld aan porno- en gokwebsites of zelfs de pagina van de Staatsloterij.
– Zorg voor een goed antivirusprogramma. Een die altijd up-to-date is en die regelmatig (deep)scans uitvoert. Alleen oppervlakkig scannen is niet genoeg.
Werk de versie bij
Softwareproducenten komen regelmatig met updates en patches voor hun producten. Die zijn er niet alleen om nieuwe functies toe te voegen, ze stoppen ook beveiligingslekken die ontdekt zijn. Een goed patch management is dus enorm belangrijk. De vuistregel: werk zoveel mogelijk met de laatste versies. Dat geldt ook voor je besturingssysteem. Als je met Windows werkt, doe je er dus verstandig aan om Windows 10, de laatste versie, te installeren.
Overigens geldt het bijwerken van de versies ook voor het werken in documenten. Welleswaar is dit niet de grootste beveiliging, maar versie beheer en back-up beheer zijn wel noodzakelijk, mocht er een keer iets misgaan.
Ieder zijn eigen wachtwoord
Dit zou eigenlijk geen punt moeten zijn, maar toch komen we het regelmatig tegen: Medewerkers die op het wachtwoord van een andere – soms al vertrokken – collega werken. Regel voor iedere werknemer eigen inloggegevens en de daarbij behorende rechten. Niet iedereen hoeft namelijk overal bij te kunnen, toch?
Maak ook gebruik van two-factor authenticatie. Dit is een manier waarbij je niet alleen wachtwoord moet invullen, maar ook nog een extra sleutel. Dit kan een code zijn of een vingerafdruk. Mocht iemand dan je gegevens in handen hebben, dan kunnen ze niet gelijk inloggen.
Centraal management
Om al deze punten goed te monitoren, kun je dat het beste centraal managen. Eén persoon die een alarm krijgt als er een indringer is, die dagelijks op de hoogte gehouden wordt van updates, patches en welke sites op een blacklist staan en die gebruikersgegevens bijhoudt. Mocht dat niet in huis lukken, dan heeft ICT Service Groep verschillende diensten waarmee we dit kunnen monitoren en daarmee jou kunnen ontzorgen.
Het lijkt alsof we dit al honderd keer gehoord hebben, maar als we ons aan deze basisprincipes houden, zorgen we er met zijn allen voor dat online werken net een stukje veiliger wordt.
Rik Boelhouwer
Directeur van ICT Service Groep
Wil je me niet volgen, maar gewoon meer informatie of eens bijpraten, dan kan dat ook. Bel gerust op tel. 088-428 74 72 (vast en mobiel) of mail.