De eerste stappen richting digitale weerbaarheid

  Rik Boelhouwer
  25 januari 2024

  Met de invoer van de NIS2-richtlijn wordt 2024 hét jaar van cybersecurity. Want als cybercriminaliteit steeds geavanceerder wordt, groeit het belang om jezelf én je organisatie daartegen te beschermen, ook mee. Voor veel zzp- en MKB-bedrijven is het investeren in cybersecurity nog geen prioriteit. Tót het moment dat je erachter komt dat ook jouw (kleinere) bedrijf een doelwit is. Lees daarom mee over wat je kunt doen om de eerste stappen te zetten om te voorkomen dat jouw bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. 
   
  Een grafisch designer wiens website ineens alleen nog maar Russische teksten bevat, een Instagram-account van een influencer die plotseling gehackt is, verschillende klanten van een groothandel in bouwmaterialen die laten weten een mail te hebben ontvangen met een betalingsherinnering die niet klopt.. allerlei vormen van cyberaanvallen waarbij zzp- en MKB-bedrijven het slachtoffer zijn. Dus denk nooit dat je bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen: voor hen is er altijd wat te halen. Waar cybercriminelen kunnen binnendringen, zullen zij het doen.
   

  Stap 1: Leer spam, spoofing en phishing herkennen

  Of je nu zzp’er bent of met personeel werkt: zorg dat iedereen in het bedrijf pogingen tot cyberaanvallen weet te herkennen. Zorg dat je veel verschillende duidelijke én moeilijk van echt te onderscheiden spam-, spoofing- en phishingmails verzamelt om ervoor te zorgen dat iedereen dit soort mails kan herkennen. Laat iedereen de afzender goed analyseren en nergens op klikken voordat het écht veilig lijkt te zijn. Dit is niet altijd makkelijk. Daarom bieden we voor al onze klanten en hun medewerkers een ICT-helpdesk om onder andere verdachte emails te laten controleren.

  Stap 2: Gebruik een wachtwoordmanager, tweestapsverificatie

  Deze punten heb je vast al vaker gehoord, maar voer je het ook uit? Onlangs publiceerden we een blog waarin we de beste wachtwoordmanagers én tips voor goede wachtwoorden delen.  

  Stap 3: Zorg voor goede antivirus- en firewallsoftware

  Er is veel goede antivirus- en firewallsoftware beschikbaar. Daarvoor kun je ons altijd om aanraders vragen. Over het algemeen geldt: hoe goedkoper, hoe minder goed beschermd. 

  Stap 4 (of stap 1 t/m 4): Werk met een ICT-beheerder

  Wanneer je ons aanstelt als ICT-beheerder, brengen we allereerst de basis op orde. We stellen de basisveiligheden van het e-mailsysteem veilig in, brengen de patches op het juiste level, zorgen voor goede anti-virus en fire-walling en brengen alle software die op machines draait, up-to-date.
  Vervolgens maken we een maatwerkplan: waar zitten de beveiligingsrisico’s? We analyseren laaghangend fruit tot meest de complexe zaken. Gezien we het e-mailsysteem en de servers (AVG-proof) blijven monitoren op de achtergrond, ontdekken we altijd nieuwe zaken die de kop opsteken om bescherming tegen te bieden. Cybercrimelen blijven zich steeds verder ontwikkelen, dus ook cybersecurity stopt nooit.
   
  100% cyberveiligheid kan niemand ooit garanderen. Het blijft een kat- en muisspel tussen cybercriminelen en beschermers. Maar de best mogelijke manier waarop je jouw bedrijf kunt beschermen, is door een ICT-beheerder in te schakelen. Zo ben je zelf zo min mogelijk bezig met de tijdrovende werkzaamheden rondom cybersecurity, én kun je ervan uitgaan dat jouw bedrijf altijd op de best mogelijke manier wordt beschermd tegen cybercriminaliteit. En dit alles bevordert de continuïteit en efficiëntie in het bedrijf, waardoor je dit ook gaat merken in de bedrijfsprestaties.
   
  De tijd om je ICT-security te versterken, is nu. Meer dan ooit. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen, of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem contact met ons op!

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief