VIRTUALISATIE.

  Virtualisatie

  Virtualisatie is een breed begrip. Het kan plaatsvinden op zowel server als werkplekniveau.

  Zonder toepassing van virtualistie kan een server maar één besturingssysteem tegelijk uitvoeren. Als u een eigen besturingssysteem wilt, zult u dus een hele server moeten huren of aanschaffen. Met virtualisatie wordt die beperking opgeheven en kunt u meerdere, van elkaar gescheiden, besturingssystemen uitvoeren op één server.

  Kostenbesparing en milieu
  Zonder virtualisatie wordt meestal de beschikbare capaciteit van een server slechts gedeeltelijk benut. Door meerdere besturingssystemen op één server te laten uitvoeren wordt er beter gebruik gemaakt van de beschikbare capaciteit. ICT Service groep biedt delen van servers gevitualiseerd aan, aan haar klanten. Dat is goed voor uw portemonnee maar ook voor het milieu.

  Technische voordelen
  Virtualisatie wordt bereikt door de software (o.a. het besturingssysteem) los te koppelen van de hardware (de server). Dat betekent dat het veel gemakkelijker wordt om bij hardware-uitval het besturingssyteem automatisch over te zetten op andere hardware. Hierdoor wordt de kans op uitval van diensten aanzienlijk verminderd.

  Ook het backuppen van gegevens wordt veel gemakkelijker. Zonder dat het besturingssysteeem er weet van heeft, kan het volledig gebackupt worden waardoor mogelijke herstelacties veel betrouwbaarder en sneller uitgevoerd kunnen worden.

  ‘Cloud hosting’ en virtualisatie
  Het instellen, gebruiken en beheren van virtualisatie is doorgaans een moeilijke opgave. Daarnaast zijn bovenstaande technische voordelen niet standaard aanwezig. Ze dienen apart geïmplementeerd te worden. Een Cloud is vaak een omgeving waarin al deze eigenschappen en mogelijkheden van virtualisatie op gebruiksvriendelijke wijze beschikbaar gemaakt zijn.

  Virtualisatie kan door middel van verschillende technieken bereikt worden. Elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om de juiste techniek te kunnen kiezen, is uw situatie bepalend. Er is niet één beste techniek. Hieronder vindt u, enigszins versimpeld, uitleg bij de technieken.

  Hardware-virtualisatie
  Deze vorm van virtualisatie wordt bereikt door voor elk besturingssysteem een gehele computer te emuleren/simuleren. VMware of Hyper-V maken hier onder andere gebruik van. Het voordeel is dat elk besturingssysteem geïnstalleerd kan worden, het heeft immers niet door dat het gevirtualiseerd wordt.

  Informeer bij de ICT Service Groep naar de diverse mogelijkheden om uw infrastructuur te optimaliseren.

  Op de hoogte blijven van het laatste ICTSG-nieuws?

  We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.