Een steeds slimmer huis

  Rik Boelhouwer
  23 december 2019

  Een steeds slimmer huis

  Misschien herinnert u zich nog Het Huis van de Toekomst bij het Autotron in Rosmalen, een project van wetenschapper Chriet Titulaar. Het doel ervan was om te laten zien hoe slimme techniek thuis kon worden toegepast. De techniek heeft die toekomst inmiddels ingehaald. En met nieuwe aanbieders van slimme techniek wordt het steeds eenvoudiger en goedkoper om in uw eigen ‘huis van de toekomst’ te wonen.

  Ook ik heb me de afgelopen tijd ondergedompeld in de wereld van de thuisautomatisering, zoals dat tegenwoordig heet. Daarbij ben ik vooral bezig geweest met een opvallende nieuwe aanbieder van slimme techniek: Ikea. De Zweedse woonwinkel heeft namelijk grote stappen gezet in het aanbieden van slimme oplossingen, tegen veel lagere prijzen dan de meeste aanbieders. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg onder de indruk ben. De prijs-kwaliteitsverhouding is erg goed.

  De basis van het Ikea Home Smart systeem is de TRÅDFRI-hub, die via een etherkabel op de router wordt aangesloten. Vanuit deze hub kunt u met een app veel Ikea-applicaties aansturen: Geluid, licht en zelfs rolgordijnen kunnen hiermee bediend worden. Je kunt er zelfs bewegingssensoren op aansluiten, zodat het licht aangaat als u een kamer binnenloopt.

  Andere applicaties integreren

  Het mooie van het Home Smart systeem, is dat je op een eenvoudige manier ook andere applicaties kunt integreren. Zo is Google Home eenvoudig aan te sluiten, maar ook een slimme thermostaat. Dankzij Google Home kunt u dus alle slimme apparaten en applicaties ook met uw stem bedienen. Google wordt door middel van API’s aan het Ikea systeem gekoppeld. Dat zorgt ervoor dat de verbinding veilig is, maar ook uitgebreid. Ikea heeft een eigen reeks aan speakers, maar ook andere geluidssystemen zijn via Wifi eenvoudig te integreren.

  Veiligheid boven alles

  Nu zijn er de afgelopen jaren verhalen in de media verschenen over de veiligheid van slimme apparaten. Dit komt omdat de meeste applicaties via uw Wifi-netwerk met elkaar verbonden zijn. Als uw Wifi dus niet goed beveiligd is, bestaat er inderdaad een risico. Zorg daarom altijd dat uw Wifi-verbinding goed beveiligd is. Hernoem bijvoorbeeld uw netwerk (gebruik niet de standaard naam die met de router meekomt) en zorg voor een sterk wachtwoord van uw netwerk. Kijk ook goed naar uw firewall. Dit is een van de eerste verdedigingslinies van uw netwerk. Een goed ingerichte firewall beschermt uw voor een zeer groot deel tegen aanvallen.

  Het Ikea Home Smart systeem is een goede en voordelige manier om ook uw huis slim te maken. Doordat het eenvoudig met andere applicaties (Google Home, audio installaties) te integreren is, is het een geduchte concurrent voor de bekende namen. Maar waar u ook voor kiest, zorg dat uw Wifi-netwerk goed beveiligd is. Dat is toch de basis van alles.

  ICT Service groep wenst een fijne feestdagen en een gezond en veilig 2020.

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief