Cybercriminelen hebben een lange weg afgelegd sinds de dagen van eenvoudige phishing e-mails. Ze gebruiken geavanceerde technieken zoals ransomware, zero-day exploits en gerichte aanvallen. Brute force attacks zorgen ervoor dat er altijd wel een gaatje gevonden wordt. Ze kunnen zelfs de zwakste schakel in jouw organisatie vinden en uitbuiten. Dit kan alles zijn, van een verouderd besturingssysteem tot een onoplettende medewerker. Lees in ons artikel wat datalekken zijn en hoe je ze kunt voorkomen.
Phishing e-mails
Werknemers zijn vaak druk met hun werk: wachtwoorden veranderen kost tijd en gaat ten koste van de productiviteit, maar dat is wel het minste wat zij zelf kunnen doen om gegevens te beschermen. De spamfilter van de e-mailprovider houdt veel spammail tegen, maar lang niet altijd: 99.8% van alle mail is tegenwoordig phishingmail. En als er dan een nepmailtje tussen zit die goed geschreven is, de werknemer in de haast toch op de bijgevoegde link klikt en daarmee toegang geeft tot de server, heeft dat grote, negatieve gevolgen.
Dit is natuurlijk niets ten nadele van de werknemer: cybercriminelen kunnen hun mails en andere phishingpogingen tegenwoordig steeds beter uitvoeren. Het gaat er vooral om dat dit soort mailtjes van tevoren al beter worden gefilterd. Het automatisch detecteren en tegenhouden van phishing e-mails is een voorbeeld van hoe wij jouw bedrijf kunnen ondersteunen als werkplekbeheerder.
Patch management en monitoring van servers
Eén van de gebieden waar cybercriminelen graag op mikken, is het patch managementproces en het doordringen van de firewall. Het niet bijwerken van software en besturingssystemen is als het openlaten van een achterdeur als je jouw huis verlaat. Ze scannen voortdurend naar kwetsbaarheden en als ze er een vinden, proberen ze binnen te dringen. Daarom zorgen wij als werkplekbeheerder voor een strak patch managementbeleid om ervoor te zorgen dat systemen altijd up-to-date en beveiligd zijn.
ICT-helpdesk voor medewerkers
Als werkplekbeheerder functioneren wij ook als ICT-helpdesk voor medewerkers: we detecteren en pakken beveiligingsincidenten snel en grondig aan, reageren snel op verdachte activiteiten en lichten medewerkers in over beveiligingsmaatregelen. Als medewerkers bijvoorbeeld een verdachte e-mail ontvangen, moeten ze weten hoe ze moeten handelen om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden van phishing. En als er een cyberaanval is geweest, stippelen we de stappen uit die we moeten zetten om weer gerust verder te werken.
Maar als ICT-helpdesk zijn we niet alleen bezig met beveiliging: ook verhelpen we technische problemen (zoals downtime) die zich voordoen tijdens beveiligingsincidenten en voorkomen overbelasting van de server zodat alles snel blijft draaien.
Proactief investeren in de juiste ICT-beveiliging
Het is geen kwestie van ‘of,’ maar eerder ‘wanneer’ je bedrijf het doelwit wordt van een cyberaanval. Daarom is proactief investeren in ICT-beveiliging van cruciaal belang om de hackrisico’s te minimaliseren en de productiviteit van je bedrijf te waarborgen. Benieuwd naar de mogelijkheden van onze ICT-beveiligingsservices voor jouw bedrijf? ICT Service Groep staat altijd voor je klaar. We zorgen niet voor angst, maar voor een goede nachtrust. Zo helpen we jou om te focussen op ondernemen.