Hoe VPN-software zorgt dat je veilig kunt internetten

  Rik Boelhouwer
  4 juli 2023

  Of je nu op vakantie gaat of remote gaat werken in het buitenland: je gaat vast gebruik maken van het lokale internet. Op het vliegveld, in het hotel of in een café wordt meestal een openbaar wifi-netwerk aangeboden, maar dat betekent niet dat je veilig kunt internetten. Gelukkig is er altijd een simpele optie waarmee je jouw laptop of telefoon kunt beschermen: VPN-software.

  Tijdens je vakantie wil je zorgeloos kunnen genieten van je tijd, en als je in het buitenland werkt wil je niet het gevaar lopen dat je gevoelige gegevens op een datalek uitlopen als je even een mailtje naar een collega verstuurt. Door een VPN te gebruiken, kun je jezelf beschermen tegen de gevaren van openbare wifi-netwerken en je persoonlijke gegevens veilig en voor jezelf houden.

  Onbetrouwbare wifi-netwerken

  Openbare wifi-netwerken zijn handig, maar brengen ook risico’s met zich mee. Hackers kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot deze netwerken. En zeker als je niet-versleutelde gegevens verzendt, kunnen hackers deze onderscheppen en er misbruik van maken. Ze hebben maar één belangrijk wachtwoord nodig om je systeem over te nemen en toegang te krijgen tot meer van jouw gegevens. Het gaat dan om je persoonlijke informatie, zoals inloggegevens, creditcardnummers en andere gevoelige gegevens. Hier lees je meer over phishing en andere cybercriminaliteit.

  Hoe werkt VPN-software?

  Een VPN (Virtual Private Network) zorgt voor een versleutelde (encrypted) ’tunnel’ tussen jouw apparaat en het internet, waardoor je gegevens worden beschermd. Het maskeert je IP-adres en vervangt het door het IP-adres van de VPN-server, waardoor je locatie en identiteit worden verborgen. Hierdoor wordt het voor derden, zoals hackers, adverteerders of overheidsinstanties, moeilijker om je online activiteiten te volgen en je persoonlijke informatie te verzamelen.

  VPN geeft toegang tot geografisch beperkte inhoud

  Is het slecht weer of wil je even bijkomen en Netflixen? Wil je het lokale weerbericht of de krant lezen? Dan kan het gebeuren dat je favoriete serie ineens niet meer toegankelijk is als je in het buitenland zit. Sommige online inhoud is namelijk alleen toegankelijk vanuit bepaalde landen. Met een VPN kun je de locatie van je internetverbinding wijzigen en doen alsof je je in een ander land bevindt. Geen website gaat jou meer de toegang ontzeggen.

  De beste VPN-software

  ICTSG werkt samen met een aantal vaste VPN-programma’s die elk hun eigen pakket hebben. Persoonlijk vinden wij dit de beste VPN-software die we kunnen aanraden voor onze klanten. Ben je op zoek naar de beste VPN-software op basis van jouw eisen, dan adviseren we een passende VPN-oplossing die we eventueel ook voor je kunnen installeren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

  Bonustip voor veilig internet

  Om veilig te kunnen internetten, zorg je er in ieder geval altijd voor dat je laptop versleuteld is, en dat je hard-disc encrypted is. Dit kun je wijzigen in de basisinstellingen van je laptop.

  Fijne vakantie en veel internetveiligheid toegewenst!

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief