In het openbaar en toch verborgen op vakantie

  Rik Boelhouwer
  6 augustus 2018

  Voor velen breekt de vakantie weer aan. En hoe graag we dan echt even helemaal weg willen zijn, zijn er vaak nog wel momenten dat de laptop open moet voor wat zakelijke dingen. Omdat zo veilig mogelijk te doen tijdens de vakantie, hierbij een aantal tips.

  Blijf verborgen

  In het buitenland zijn we toch nog veel afhankelijk van openbare Wifi-netwerken. Het beste zou zijn om die niet te gebruiken. Heb je dat netwerk toch nodig, blijf dan onzichtbaar. Tijdens het verbinden krijg je de vraag of je laptop of device gedetecteerd mag worden. Zeg hier altijd ‘nee’ op. Zo is je device niet zichtbaar voor andere apparaten in dat netwerk. Het is een extra stap om je te beveiligingen tegen kwaadwillende.

  Maak gebruik van een hotspot

  Nu in de Europese Unie de roamingkosten voor het gebruik van mobiele data verdwenen zijn, is het mobiele netwerk een van de veiligste manieren om online te gaan. Op een mobiel datanetwerk is je device namelijk niet zichtbaar, dus is het al een stuk moeilijker voor criminelen hem te hacken. Gebruik daarom zoveel mogelijk 3G of 4G. Maak van je mobiele telefoon een hotspot en gebruik het internet van je telefoon om verbinding te maken.

  Zorg voor een VPN-connectie

  Een extra stap om internetgebruik te beveiligingen, is door gebruik te maken van een VPN-connectie naar je bedrijfsomgeving. Zo weet je zeker dat anderen niet met je mee kunnen kijken. Gebruik bij voorkeur een betrouwbare en betaalde VPN-connectie. Bij een gratis VPN is niet altijd even duidelijk wat er gebeurt met de data die je over die connectie verstuurt.

  Veel VPN-clients worden pas actief nadat er een wifi-verbinding is opgezet. Maar apps hebben dan al gesynchroniseerd. Let goed op dat je de VPN-client opstart voordat je verbinding maakt met een openbaar netwerk. Dan weet je zeker dat er alle data versleuteld wordt verstuurd.

  Office 365 is al beveiligd

  Maak je gebruik van Office 365, dan heb je nog een extra zekerheid. De Cloud-omgeving van Microsoft en dus de Cloud-omgeving van je bedrijf is automatisch beveiligd. Dankzij een beveiligde inlog en eventueel een two factor autorisatie, is het voor criminelen haast onmogelijk om in je beveiligde omgeving te komen.

  Ga je online als op vakantie bent, let vooral wel goed op. Wees zoveel mogelijk onzichtbaar! Dat geldt niet alleen voor je devices, maar eigenlijk ook voor jezelf, als je tot rust wilt komen. Prettige vakantie!

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief