Kan 2000 keer zo snel internet wel?

  Rik Boelhouwer
  6 april 2017

  ICT-servive-groep-kan-2000-keer-zo-snel-wel

  Ik keek blij en verrast op toen ik hoorde dat de TU in Eindhoven heeft ontdekt hoe je 2000 keer zo snel internet kunt realiseren. Het werkt heel simpel: met een boxje aan het plafond waar infraroodstralen uit komen. Hang dat op en je krijgt supersnelle wifi voor je smartphone of iPad. Met wifi via infrarood heb je namelijk geen last meer van verstoring, omdat je de wifi niet met je buren hoeft te delen.

   

  Drie vragen komen dan natuurlijk meteen bij mij bovendrijven:
  1. Is wifi via infrarood handig? Ja, in principe wel. Maar er zijn ook wel wat kanttekeningen te maken: het kan niet door muren heen, dus je moet overal zo’n boxje ophangen. En het werkt alleen binnen.
  2. Is supersnel internet op deze manier wel veilig? Ja, infraroodstraling is ongevaarlijk, zo verzekert ook de TU Eindhoven.
  3. Heeft wifi via infrarood de toekomst?
  Dat is een lastige. Op zich misschien wel, maar 5G komt er ook aan en dat is ook al erg snel. Maar 5G is beslist niet sneller dan wifi via infrarood.
  De belangrijkste reden om mensen over de streep te trekken is als je het kunt combineren met een techniek waarmee je ook je tablet, laptop, smartphone en andere devices kunt opladen. En dat verwacht ik zeker. Ik zie namelijk dat er druk wordt gewerkt aan opladen via microwavetechniek.

   

  Zo werkt deze nieuwe microwavetechniek voor devices

  Microwavetechniek maakt gebruik van elektromagnetische velden. Ook deze kunnen niet door muren heen, hoor ik je denken. Maar je kunt het dus wel in één boxje stoppen.
  En dan sla je inderdaad twee vliegen in één klap: supersnel opladen en supersnel internet. Het zal vooral mensen die in kantoren werken straks grote voordelen hebben. Maar het duurt nog wel even voordat het zover is dat megasnel infrarood-wifi en microwave-opladen daadwerkelijk op de markt komen.

   

  Managed wifi als handige tussenoplossing

  Tot die tijd kun je als ondernemer handig gebruik maken van managed wifi. Dat wil zeggen dat wifi op afstand beheert en geregeld wordt. In een kantoorruimte vol wifi-gebruikers is het van belang dat de wifi stabiel en constant goed en snel werkt. Het is tegenwoordig heel eenvoudig om dat uit te besteden en dan heb je dus geen IT-afdeling nodig. Zo kun je als ondernemer kosten besparen.

   

  Benieuwd naar meer nieuws over IT-ontwikkelingen, automatisering, software of gadgets? Blijf me volgen!

   

  Volgende keer bespreek ik hoe je communicatiestoornissen heel makkelijk kunt voorkomen met een eenvoudig nieuw tooltje: Microsoft Teams. Maar ook dan kijk ik wel weer kritisch of dit echt dé oplossing is.

   

  Rik Boelhouwer
  Directeur van ICT Service Groep

   

  Wil je mij niet volgen, maar gewoon meer informatie of eens bijpraten, dan kan dat ook. Bel me gerust op tel. 088-428 74 72 (vast en mobiel) of mail me.

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief