Microsoft Copilot: dé AI-assistent van Microsoft

  Rik Boelhouwer
  7 maart 2024

  Microsoft Copilot, gelanceerd in begin 2023 voor MKB-bedrijven, komt waarschijnlijk in april dit jaar nog live in het Nederlands. Het is een AI-aangedreven assistent die gebruikers helpt hun workflows in Microsoft 365, Edge en Windows te optimaliseren. De tool integreert geavanceerde taalmodellen van OpenAI’s GPT-4 om diverse taken te automatiseren, creatieve content te genereren en gebruikers te begeleiden in hun digitale omgeving.

   

  Wat is Microsoft Copilot?

  Copilot is een geavanceerde AI-assistent die is ontworpen om Microsoftgebruikers te ondersteunen bij hun dagelijkse taken. Het fungeert als een “copiloot” die naast je zit en je helpt bij diverse taken. Of je nu een ontwikkelaar, een marketeer of een projectmanager bent, Copilot biedt ondersteuning op maat. Copilot is ontworpen om de productiviteit te verhogen en het werk efficiënter te maken.

   

  De techniek achter Copilot

  Copilot is gebaseerd op grote taalmodellen (LLM’s), met name GPT-4. Deze LLM is getraind op een uitgebreide dataset van tekst en code, waardoor Copilot natuurlijke taal kan begrijpen en genereren, en zelfs code kan schrijven. Naast LLM’s maakt Copilot gebruik van machine learning (ML) om gepersonaliseerde suggesties te bieden op basis van gebruikersgedrag. Bovendien is Copilot contextbewust, waardoor het suggesties kan genereren die relevant zijn voor de specifieke situatie van de gebruiker.

   

  Wat kan je ermee?

  Copilot is naadloos geïntegreerd met diverse Microsoft-apps, waaronder Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en meer. Hierdoor kunnen gebruikers Copilot direct binnen hun workflows gebruiken, zonder te hoeven wisselen van applicatie. Enkele voorbeelden van wat je met Copilot kunt doen:

  1. Genereer tekst met en zonder opmaak in nieuwe of bestaande documenten in Word;
  2. Maak een nieuwe presentatie op basis van een prompt of Word-bestand met behulp van sjablonen in PowerPoint;
  3. Een e-mailthread samenvatten om de gebruiker snel inzicht te geven in de discussie in Outlook;
  4. Copilot kan tot 30 dagen aan chatinhoud voorafgaand aan het laatste bericht in een bepaalde chat samenvatten.

   

  Kosten en beschikbaarheid

  Copilot is beschikbaar als een gratis versie en als Copilot Pro. De gratis versie biedt basisfunctionaliteit, terwijl Copilot Pro premium AI-functies ontgrendelt. De prijsstelling varieert afhankelijk van het gebruik en de behoeften van je organisatie. Voor specifieke prijsinformatie kun je contact opnemen met jouw ICT Service Groep-adviseur. Voor meer informatie kun je de officiële Microsoft Copilot-website raadplegen.

   

  Licentievereisten

  Copilot voor Microsoft 365 is beschikbaar als een uitbreidingsplan met een van de volgende licentievereisten:

  • Microsoft 365 E5
  • Microsoft 365 E3
  • Office 365 E3
  • Office 365 E5
  • Microsoft 365 A5 voor onderwijsmedewerkers
  • Microsoft 365 A3 voor faculteiten
  • Office 365 A5 voor faculteiten
  • Office 365 A3 voor faculteiten
  • Microsoft 365 Business Standard
  • Microsoft 365 Business Premium

   

  Conclusie

  Of je nu een start-up, een mkb of een grote onderneming bent, Microsoft Copilot biedt nieuwe kansen om slimmer te werken en innovatie te stimuleren. Probeer het uit en ontdek hoe Copilot jouw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen. De komende tijd gaan we je nog veel laten weten hierover.

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief