Ook voor Microsoft staat security voorop

  Rik Boelhouwer
  18 maart 2019

  Ook voor Microsoft staat security voorop

  De grootste uitdaging voor ieder bedrijf is cybersecurity. Als het om het eigen netwerk gaat, kunt u als ondernemer zelf het heft in handen nemen. Maar hoe zit het met de veiligheid van cloud-oplossingen? Als het aan Microsoft ligt, staat security voor hun cloud-oplossingen voorop.

  Een veel gestelde vraag die bij ondernemers leeft, is hoe het zit met de veiligheid van Clouddiensten. Want hoe hard ze ook zelf aan de beveiliging van hun netwerk werken, ze blijven afhankelijk van anderen als het om de Cloud gaat. Dat heeft Microsoft zich ter harte genomen, en zet daarom volop in op cyber security. Tijdens hun jaarlijkse IT-event in Florida eind vorig jaar, presenteerde het bedrijf een aantal slimme tools voor hun (cloud)diensten.

  Wachtwoord-loos inloggen

  Een van de grootste veiligheidsrisico’s is het oude vertrouwde wachtwoord dat we al jaren gebruiken om in te loggen. Om dat risico te minimaliseren, is een two-factor authenticatie een goed middel. Maar Microsoft gaat zelfs een stap verder. Met de Microsoft Authenticator is het nu ook mogelijk om wachtwoord-loos in te loggen. In plaats daarvan wordt er gebruikt gemaakt biometrische herkenning (gezichts- of vingerafdrukherkenning) of een persoonlijke pincode, die gekoppeld worden aan één gebruikersprofiel. Zo wordt de kans dat uw wachtwoord gehackt wordt vrijwel miniem.

  Beter security beheer

  Een goede beveiliging begint bij een overzicht van gebruikers en de apparaten die ze gebruiken om toegang tot het netwerk en de Cloud te krijgen. Daarom heeft Microsoft een aantal belangrijke updates gedaan als het gaat om gebruikersbeheer en toegang beheer. Een van die updates is het zogenaamde Zero Trust-model, waarbij elke (interne) connectie wordt behandeld alsof het een openbare connectie is. De toegang wordt gecontroleerd op verschillende factoren om te bepalen of het een veilige en vertrouwde connectie is. Alleen als dat zo is, krijgt de connectie toegang. Zo wordt ook de kans op een interne datalek tegen gegaan. Dit is inmiddels ook beschikbaar voor SharePoint Online sites. Tegelijkertijd is het beheer van gebruikers en hun rechten verbeterd.

  Bescherming tegen elke dreiging

  Verder kondigde Microsoft aan continue te blijven werken aan de beveiliging van de Cloud en alle applicaties en devices die toegang tot de Cloud willen krijgen, onder meer via Threat Protection. Dit is een end-to-end oplossing voor waarneming van dreigingen en automatische herstelling voor zowel e-mail, devices, gebruikersprofielen als voor de infrastructuur. Ook is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van een extra beveiligde Azure-omgeving om gevoelige data op te slaan.

  Veiligheid staat dus hoog in het vaandel bij Microsoft, net als bij ICT service Groep. Als Microsoft-partner kunnen wij al uw vragen over de security van de Clouddiensten van Microsoft beantwoorden en samen met u kijken welke mogelijkheden het best bij uw organisatie passen.

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief