Schone openbare werkplekken

  Rik Boelhouwer
  2 oktober 2017

  Openbare instellingen worstelen er regelmatig mee: openbare werkplekken. Hoe zorg je er nu voor dat de beveiliging ervan goed is en dat persoonsgegevens niet achterblijven?

  Niet iedereen die op een openbare werkplek werkt, is even goed technisch onderlegd of kent de gevaren die onveilige sites met zich meebrengen. Dat maakt zo’n werkplek een potentieel risico, want het werkstation heeft zo een virus te pakken.

  Ook laten mensen vaak belangrijke persoonsgegevens achter, die ze niet verwijderen. Denk maar aan een kopie van een paspoort of belastinggegevens die gedownload en geprint worden. Die blijven vaak achter op de computer. Een volgende gebruiker kan die kopie of documenten zomaar inzien.

  Standaardinstelling

  Daar hebben we een oplossing voor. Zo hebben we onder meer bij de gemeente Zeist en bij een andere instelling openbare werkstations ingericht, die na gebruik automatisch terug gezet worden naar een standaard instelling.
  Na elk gebruik wordt er een uitvoerige scan uitgevoerd en eventuele virussen of andere gevaarlijke software verwijderd.

  Daarnaast worden onveilige websites en sites waar vaak misbruik wordt gemaakt van de gebruiker, automatische geblokkeerd. Denk bijvoorbeeld aan gokwebsites, maar ook pornowebsites. Ook worden gedownloade documenten verwijderd. Zo blijven er geen belangrijke persoonsgegevens van gebruikers achter. Wel zo’n veilig idee.

  Op deze manier kunnen instellingen waar veel verschillende mensen gebruik maken van een openbare werkplek, met een gerust hart deze werkstations aanbieden. Ze hoeven zich minder zorgen te maken om de risico’s die zo’n werkplek met zich meebrengt, want alles wordt door ons in de gaten gehouden.

  En met de komst van nieuwe privacywetgeving, waarbij organisaties er alles aan moeten doen om persoonsgegevens van klanten en cliënten te beveiligen, is dit een goede manier om daar voor te zorgen.

  Het blijft natuurlijk belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de gevaren. Maar op deze manier bieden we een dienst aan die openbare werkstations net weer een stukje veiliger maken.

  Rik Boelhouwer

  Directeur van ICT Service Groep

  Wil je me niet volgen, maar gewoon meer informatie of eens bijpraten, dan kan dat ook. Bel gerust op tel. 088-428 74 72 (vast en mobiel) of mail.

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief