We leven in een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om onze online accounts veilig te houden voor datalekken en cybercriminaliteit. We moeten unieke en sterke wachtwoorden creëren voor elk account, maar waar slaan we die allemaal op? Het antwoord is een wachtwoordmanager.
Er zijn nog steeds veel mensen die voor verschillende online accounts hetzelfde wachtwoord gebruiken. Het risico daarvan is als een website gehackt wordt waar jij een account bij hebt, er een datalek ontstaat en jouw e-mailadres en wachtwoord verspreid worden via het darkweb (een netwerk van illegale websites). Zo’n datalek kan ernstige gevolgen hebben, en zeker voor organisaties.
Wat is een sterk wachtwoord?
Met een sterk wachtwoord kunnen hackers niet zo makkelijk in je account komen. Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Ook gebruiken veel mensen ‘welkom’ of de naam van de dienst waarvoor ze een wachtwoord moeten instellen met bijvoorbeeld ‘123’ erachter. De naam van een partner, kind of huisdier komt ook veel voor. Als iemand een beetje research naar je heeft gedaan, is dat voor een hacker vrij makkelijk te proberen. Een sterk wachtwoord is:
- minstens 12 karakters lang;
- is een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen;
- is anders dan andere wachtwoorden;
- zijn geen woorden die makkelijk aan een persoon, teken, product of organisatie te linken zijn.
Je kunt bijvoorbeeld wel rare zinnen of uitspraken maken die nergens op slaan, maar die je zelf makkelijk kunt onthouden. En dat natuurlijk in combinatie met bovenstaande wachtwoordregels. Vergeet ook niet om multifactorauthenticatie aan te zetten, waardoor niet alleen jijzelf, maar ook hackers nog een extra ‘deur’ door moeten om in je account te komen.
Hoe werkt een wachtwoordmanager?
Het is bijna een onmogelijke taak om al onze sterke wachtwoorden voor elk account te onthouden. Wachtwoordmanagers zijn de perfecte oplossing. Je hoeft maar één hoofdwachtwoord te onthouden waarmee je ‘de wachtwoordkluis’ inkomt (dat moet natuurlijk ook een sterk wachtwoord zijn). In die kluis staan al je opgeslagen wachtwoorden. Je kunt de wachtwoorden categoriseren, zodat je ze makkelijk kunt terugvinden.
Bovendien bieden veel wachtwoordbeheerders extra functies zoals twee-factorauthenticatie, waardoor het nog moeilijker wordt voor hackers om toegang te krijgen tot onze accounts.
Wachtwoorden automatisch invullen
Ook zelf sterke wachtwoorden bedenken, hoeft niet meer. En dat scheelt je veel tijd! Je kunt je wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor jou laten genereren. En die hoef je niet eens zelf op te zoeken in je wachtwoordkluis: door de bijpassende extensie van de wachtwoordmanager in je webbrowser te installeren, kan deze voor jou het werk doen. Met een paar klikken zit je al in je account en hoef je nauwelijks moeite te doen om snel ergens in te loggen.
Wachtwoordmanager als accountbeveiliging
Sommige wachtwoordmanagers zoeken preventief het darkweb af om na te kijken of jouw e-mailadres niet ergens tussenstaan ten gevolge van een datalek. Als je een waarschuwing van zo’n datalek of verdachte activiteiten krijgt, weet je wat je te doen staat: je wachtwoorden meteen aanpassen. Met de wachtwoordmanager die automatisch sterke wachtwoorden genereert, is dat gelukkig al heel snel gedaan. Wil je meteen checken of jouw e-mailadres niet op het darkweb staat, dan kun je dat op haveibeenpwned.com controleren.
Wat is de beste wachtwoordmanager?
Er zijn meerdere wachtwoordmanagers in omloop, maar wij raden LastPass, 1Password en Dashlane aan. Deze wachtwoordprogramma’s kunnen wachtwoorden voor je genereren en je waarschuwen als je wachtwoord op het darkweb verschijnt. Wil je gratis een proefversie van LastPass uitproberen? Neem dan contact met ons op. We laten je met veel plezier zien hoe het werkt.
Maak het jezelf makkelijk
Kortom, wachtwoordmanagers zijn een essentieel onderdeel van onze online beveiliging. Ze helpen ons om onze wachtwoorden te beheren en beschermen ons tegen datalekken en hackers. Daarom is het voor iedereen belangrijk om zo snel mogelijk over te stappen van het zelf onthouden van wachtwoorden naar een wachtwoordmanager, die het werk voor jou doet.