“Uw computer is gehackt, als u niet binnen zoveel uur zoveel geld betaalt dan bent u al uw bestanden kwijt.” Zodra deze boodschap op je computer verschijnt is het verstandig om deze stappen te ondernemen:
1. Betaal niet! Dat lijkt namelijk een makkelijke oplossing, maar wie zegt dat je niet alsnog alles kwijt bent? Of dat er nog een tweede aanval komt? Bovendien hou je daarmee computercriminaliteit in stand.
2. Neem contact op met een gespecialiseerd ICT-servicebedrijf, zoals wij. Want dat is een complexe operatie. Wat wij in zo’n geval doen, is per virus een maatwerkplan maken om de ransomware te ‘decrypten’, oftewel uit te schakelen.
3. Als decrypten niet mogelijk is, dan kunnen meestal de back-ups worden teruggezet door de ICT-deskundigen.
4. Meld het misbruik bij de Autoriteit Consumenten Markt. Dit is met name verplicht vanwege de klantgegevens die nu op straat kunnen komen te liggen.
Hoe is een aanval van WannaCry en andere ransomware te voorkomen?
- Zorg voor de nieuwste updates (wij controleren dat uiteraard continu voor onze klanten).
- Klik nooit op links waarvan je de oorsprong niet kent. Wees alert op nepmails van banken, NS, creditcardorganisaties, etc.
- Regel een goede back-up, zowel online als offline (dus ontkoppeld van het systeem).
- Train je personeel in cyberveiligheid, waardoor ze geen standaardwachtwoorden gebruiken of wachtwoorden aan het beeldscherm hangen.
- Realiseer je dat het beknibbelen op licenties je uiteindelijk duur kan komen te staan, want meerdere mensen moeten dan gebruik maken van hetzelfde wachtwoord om in een bepaald programma te komen en dat werkt cyberonveiligheid in de hand.
- Zet bestanden op schijven middels een extra verificatie, bijvoorbeeld een extra wachtwoord of code die je via je mobiel bevestigt (oftewel 2FA) of via een apart kastje.
- Zorg voor een veilige Wifi-verbinding
Tip: de Consumentenbond heeft een goede test om te kijken of je personeel weet hoe ze veilig kunnen werken. Kijk op veiliginternetten.nl/zakelijk.
Tot slot
Zelf hebben wij gelukkig nooit met ransomware te maken gehad. Een klant van ons echter wel. Die kwam bij ons terecht na zo’n gijzelingsactie. Helaas bleken zijn bestanden niet meer redden, maar we hebben wel zijn systeem zo ingericht dat de kans op een nieuwe software-gijzeling minimaal is.
Volgende keer: zo werkt je Wifi nog beter en veiliger
Rik Boelhouwer
Directeur van ICT Service Groep
Wil je me niet volgen, maar gewoon meer informatie of eens bijpraten, dan kan dat ook. Bel gerust op tel. 088-428 74 72 (vast en mobiel) of mail.