Wat is er waar van de vooroordelen over in de cloud werken?

  Rik Boelhouwer
  5 juli 2017

  De cloud… wat is dat nu eigenlijk precies?

  Het betekent dat de software die je nodig hebt binnen je bedrijf niet langer draait op je eigen server in een kantoorruimte. Je huurt ruimte bij een grote server die elders staat. Daar draait de software op. Je kunt erbij via een beveiligde verbinding.

  De cloud wordt al veel gebruikt!

  De laatste jaren wordt er steeds meer via de cloud gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan facturatieprogramma’s van bedrijven en grote organisaties. Maar ook in jouw bedrijf werkt het heel handig voor bijvoorbeeld het mailprogramma, back-ups of het aansturen van printers.

  Vooroordeel 1: “Is de beveiliging wel goed geregeld?”

  Ik zeg altijd: De beveiliging is beter doordacht en wordt beter in de gaten gehouden dan de beveiliging van je eigen server en netwerk. De kans dat er bij grote giganten als Microsoft met succes wordt ingebroken is kleiner dan bij jou. Om even een voorbeeld te noemen van wat ik daar zelf dagelijks van merk: ik moet me voor Office 365 van Microsoft niet alleen identificeren met een gebruikersnaam en een wachtwoord, maar ook met een 2FA (Two Factor Authentication). Dat wil zeggen dat ik een bericht op mijn telefoon krijg waarmee ik kan bevestigen dat ik inderdaad wil inloggen. De nieuwste trend is dat een gebruiker zich identificeert met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.

  Vooroordeel 2: “We raken de grip kwijt op wat er gebeurt”

  Dat valt mee. Vooral als je een servicepartner inschakelt, dus een gespecialiseerd bedrijf. Deze expert zorgt er eerst voor dat in kaart is gebracht welke software en andere zaken je nodig hebt voor je bedrijf. Je wordt ook begeleid tijdens het migratieproces bij het overstappen op de cloud. En de meeste servicepartners bieden support als dienst aan.

  Vooroordeel 3: “Het is zeker duur, werken in de cloud?”

  Nee, integendeel. Je hoeft namelijk niet meer te investeren in de server op kantoor. Die kan namelijk de deur uit! Het scheelt je dus in onderhoudskosten en je bespaart op je stroomkosten. Je krijgt ook niet meer te maken met onverwacht hoge kosten op het moment dat zich een storing of ander probleem voordoet. In plaats daarvan betaal je maandelijks een vast bedrag via een abonnement, dus je houdt inzicht in je kosten.

  Welke cloudservices zijn er?

  Het zijn er ontzettend veel. Zoals gezegd, al veel organisaties en bedrijven maken gebruik van een facturatiesysteem in de cloud. Daarnaast is Office 365 dus een veelgebruikte clouddienst. In Office 365 zitten mail, back-up van bestanden via One Drive en Sharepoint Online. Ook bevat het de gebruikelijke programma’s die tot nog toe op laptops en pc’s werden geïnstalleerd met het Officepakket, zoals Powerpoint, Word en Excel. Het verschil tussen Office 365 en Office 2016 is dat je in de cloud werkt en dat het programma regelmatig automatisch wordt geüpdatet. Daarnaast weet je zeker dat je een veilige back-up hebt.
  Volgende keer: intranet met behulp van SharePoint online.

   
  Rik Boelhouwer
  Directeur van ICT Service Groep

   

   

  Wil je me niet volgen, maar gewoon meer informatie of eens bijpraten, dan kan dat ook. Bel gerust op tel. 088-428 74 72 (vast en mobiel) of mail.

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief