Wees onzichtbaar op vakantie

  Rik Boelhouwer
  19 juli 2017

  Vakantie; even helemaal weg van alles. Hoewel. Helemaal… Ondanks dat we weg zijn, kunnen we het toch niet laten om even e-mail te checken of op sociale media te kijken wat vrienden aan het doen zijn. Let wel goed op als je online gaat.

   

   

  Want hoewel we op steeds meer plaatsen toegang hebben tot een wifi-connectie, wil dat niet zeggen dat al die punten ook veilig zijn. Zeker openbare netwerken zijn nog steeds eenvoudig om te hacken. Daarom een paar tips.

   
  Gebruik 4G

  Nu in de Europese Unie de roamingkosten voor het gebruik van mobiele data verdwenen zijn, is het mobiele netwerk een van de veiligste manieren om online te gaan. Op een mobiel data netwerk is je device namelijk niet zichtbaar, dus is het al een stuk moeilijker voor criminelen hem te hacken. Gebruik daarom zoveel mogelijk 3G of 4G.

  Nu we het toch daarover hebben: Er zit nog wel een addertje onder het gras bij de nieuwe telefonieregels. Bel je vanaf het buitenland naar Nederland, dan zijn daar geen extra kosten aan verbonden. Bel je vanuit Nederland naar het buitenland, dan kost nog steeds extra.

   

   

  Wees onzichtbaar!

  Mocht je op een plek zijn waar mobiel datagebruik extra kost, dan is een wifi-connectie erg handig. Maar let daarmee erg goed op. De meeste wifi-punten, zowel openbare als ‘beveiligde’, maken alle verbonden devices op dat netwerk zichtbaar. Daardoor is het voor criminelen simpel om te zien wie er online is. Maak daarom jouw device onzichtbaar. Bij de instellingen van je device kun je dat eenvoudig instellen.

   

   

  Gebruik een VPN

  Wil je op vakantie nog even inloggen op je bedrijfsomgeving, maak dan gebruik van een VPN-connectie. Hierdoor weet je zeker dat anderen niet met je mee kunnen kijken. Ook hiervoor een paar tips:
  – Gebruik een betrouwbare en betaalde VPN-connectie. Bij een gratis VPN is niet altijd even duidelijk wat er gebeurt met de data die je over die connectie (en dus over de server van de aanbieder) verstuurt.
  – Veel VPN-clients worden pas actief nadat er een wifi-verbinding is opgezet. Maar apps hebben dan al gesynchroniseerd. Zorg er dus voor dat je VPN-client start op het moment dat je device opstart. Dan weet je zeker dat er alle data versleuteld wordt verstuurd.

   

   

  Two factor authentication

  Maak gebruik van two factor authentication. Dit betekent dat je een extra code moet ingeven om in te loggen. Deze kan bijvoorbeeld op je mobiele telefoon aangemaakt worden. Zodoende kan iemand anders niet met jouw gehackte wachtwoord inloggen. Bovendien, mocht iemand dan proberen om in te loggen op jouw accounts, dan krijg je daar een waarschuwing van. Zo kun je in ieder geval alles snel blokkeren.

  Als je dus online wilt gaan op vakantie, let dan wel goed op. Wees vooral onzichtbaar! Dat geldt niet alleen voor je devices, maar eigenlijk ook voor jezelf, als je tot rust wilt komen. Prettige vakantie!

   

   

  Rik Boelhouwer

  Directeur van ICT Service Groep

   

  Wil je me niet volgen, maar gewoon meer informatie of eens bijpraten, dan kan dat ook. Bel gerust op tel. 088-428 74 72 (vast en mobiel) of mail.

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief