Zakelijke internetverbinding versus particuliere internetverbinding

  Rik Boelhouwer
  21 november 2023

  Wil je als bedrijf gebruik maken van snel en betrouwbaar internet, dan is er op dit moment de keuze tussen zakelijk internet en particulier internet. Vooral een zakelijke glasvezelverbinding biedt bedrijven vele voordelen. Toch maken nog veel organisaties gebruik van een particuliere glasvezelverbinding, vanwege de lagere kosten. Tijd om de voordelen en de nadelen van de zakelijke en particuliere glasvezelverbindingen met elkaar te vergelijken.

   

  Betrouwbaarheid en herstel bij uitval

  Zakelijke glasvezelverbindingen (FttO: Fiber to the Office of FttB: Fiber to the Business) bieden een hogere Service Level Agreement (SLA), wat betekent dat bedrijven kunnen rekenen op betrouwbaarheid en snel herstel in geval van uitval. Met zakelijke glasvezelverbindingen kunnen bedrijven ook reserves inbouwen en profiteren van hogere surfniveaus. De focus ligt op het waarborgen van de continuïteit van de bedrijfsprocessen. Daarnaast heb je geen last van overboeking van het achterliggend netwerk: dit leidt vaak tot vertragingen.

  In stedelijke gebieden worden vaak particuliere glasvezelverbindingen (FttH: Fiber to the Home) uitgerold met lagere servicelevels. Dit is alsnog een snelle internetverbinding die vooral gericht is op entertainment en connectiviteit, maar er zijn risico’s. Zoals in het geval van een recent bouwproject in Amsterdam: een graafmachine knipte per ongeluk een glasvezelkabel door. Dit resulteerde in een uitval van enkele dagen. De hersteltijd bij een zakelijke verbinding zou veel sneller zijn.

   

  Kosten zakelijke versus particuliere glasvezel

  De kosten van zakelijke glasvezelverbindingen variëren. Met de hoogste internetsnelheid van 500Mb liggen de kosten gemiddeld tussen de €400 tot €1000 per maand. Dan zijn er ook nog eenmalige aansluitkosten die vaak flink kunnen oplopen. Bij een particuliere glasvezelverbinding ligt dat een stuk lager, tussen de €35-€150 per maand.

  Een nadeel aan zakelijke glasvezel is dat de levertijd langer duurt. Het kost gemiddeld 16 weken.

   

  Zakelijk internet versus particuliere internet: de conclusie

  Het grootste verschil tussen zakelijke glasvezelverbinding en particuliere glasvezelverbinding zit in het servicelevel, waarbij zakelijke glasvezelverbindingen een veel hoger servicelevel bieden dan FttH. Een weloverwogen kosten-batenafweging is cruciaal, vooral voor bedrijven die afhankelijk zijn van een betrouwbare internetverbinding om te groeien en concurrerend te blijven. Zo is er bij een van onze klanten een slimme strategie uitgevoerd om risico’s van uitval te voorkomen: de glasvezelverbindingen komen aan zowel de noord- als de zuidkant van het gebouw binnen. Valt er een kant uit, dan kan de organisatie altijd terugvallen op de kant die nog werkt.

   

  Zakelijk glasvezel aanleggen

  Als ICT-securitybedrijf begrijpen we het belang van een snelle en betrouwbare internetverbinding voor bedrijven. Het is voor onze klanten beter om het contact met de leverancier aan ons uit te besteden: door de kortere lijnen kunnen eventuele storingen effectief en snel worden opgelost. Onze standaardaanpak richt zich op zakelijke glasvezelverbindingen met een hoge SLA. Deze bieden betrouwbaarheid en prestaties die bedrijven nodig hebben. Deze verbindingen kunnen verder worden aangepast door diensten zoals 1-op-10 of 1-op-1 overboeking toe te voegen. We werken samen met leveranciers om de best mogelijke glasvezelverbindingen te verzorgen, met het oog op de individuele behoeften van onze klanten.

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief